Reiniging van de huid

Reiniging van de huid

Het belangrijkste onderdeel van de huidverzorgingsroutine is het reinigen, maar waarom is dit eigenlijk de belangrijkste en eerste stap?
De hele dag wordt de huid blootgesteld aan invloeden van buitenaf, vrije radicalen, luchtvervuiling en weersinvloeden. Het beste advies is om de huid tweemaal daags te reinigen, zowel in de ochtend als in de avond. In de ochtend verwijder je huidvuil, zweet en talg die de huid gedurende de nacht heeft aangemaakt. In de avond verwijder je talg, zweet, eventueel make-up en huidvuil wat de huid gedurende de dag heeft geproduceerd en opgevangen. Dit in combinatie met de celdeling van de huid (opstapeling van dode huidcellen) zorgt ervoor dat de huid gedurende de dag veel te verdragen heeft. Door de huid goed te reinigen voorkom je huidverstoppingen en krijgen onzuiverheden minder kans zich te ontwikkelen. Daarnaast worden actieve werkstoffen uit opvolgende producten, zoals serums en crèmes, beter opgenomen door een gereinigde huid en kunnen beter hun werking doen. Door het reinigen van de huid bescherm je de huid preventief tegen huidveroudering, of je nu wel of geen make-up gebruikt.

 

Was voor het reinigen van de huid altijd eerst de handen. Je wilt immers niet dat de bacteriën op je handen op je gezicht komen. Zorg er ook voor dat het water niet te warm of koud is, dit kan op lange termijn de huid irriteren en beschadigen. De voorkeur voor het reinigen van de huid heeft lauwwarm water. De huid reinigen met alleen water is onvoldoende, water alleen verwijdert niet voldoende vuil- en make-upresten. Daarnaast bevat water veel kalk wat uitdrogend werkt op de huid. Kies altijd voor een reinigingsproduct passend bij het huidtype. De voorkeur gaat uit naar een product zonder sulfaten. Sulfaten zijn reinigende stoffen die vet oplossen, maar zij zijn erg irriterend en agressief voor de huid. Sulfaathoudende producten breken het huideigen beschermlaagje af en drogen de huid sterk uit. Met name een huid die van zichzelf al droog is, voelt door sulfaten extra droog en trekkerig aan. Maar ook een vette huid die agressief gereinigd wordt met sulfaten reageert met meer talgaanmaak en wordt daardoor juist vetter.
 
Voor de ogen kun je het beste een product gebruiken speciaal ontwikkelt voor het reinigen van de oogmake-up, zoals de Make-Up Remover Oil. Ook de Gentle Face Wash en de Resurfacing Cleanser zijn zacht genoeg voor de huid rondom de ogen om de oogmake-up te verwijderen.
De cleansers van Salonnepro tasten de pH waarde van de huid niet aan. Een toner is daardoor geen must, maar wel een aanrader. Samen met een cleanser gebruiken we water om de huid te reinigen, het water tast wel de pH waarde van de huid aan. Om dit direct te herstellen raden we het gebruik van een toner na een cleanser aan om ook de vochtbalans van de huid te herstellen. Met het gebruik van een toner begin je meteen met het aanbrengen van actieve werkstoffen.