Wat doet DHA in tanning producten?

Wat doet DHA in tanning producten?

 

DHA is de afkorting van Dihydroxyacetone. Er zijn verschillende stoffen die deze naam delen, maar voor dit stuk richten we ons op de DHA die gebruikt wordt in zelf-bruinende (tanning) producten. DHA is een suiker welke voor tanning producten vaak uit suikerbiet en suikerriet gewonnen wordt.

DHA reageert met de aminozuren in keratine en kleurt deze bruin en geel. Deze chemische reactie noemen we de Maillardreactie. Ieder aminozuur reageert met hun eigen kleur, van gelige tonen tot bruin. Dit is ook de reden waarom verschillende mensen net een ander kleurtje krijgen terwijl ze hetzelfde product gebruiken. De kleuring begint na een aantal uren en ontwikkelt zich door tot zo’n 48 tot 72 uur na het aanbrengen. Om een egaal resultaat te krijgen is het aan te raden om ruim voor de eerste applicatie de huid te scrubben. Immers, daar waar dode huidcellen zich ophopen wordt het resultaat donkerder, want er is meer keratine om mee te reageren. Het resultaat wordt dan minder egaal.

DHA en een droge huid

Van DHA is alom bekend dat het de huid droger maakt. De Maillardreactie onttrekt namelijk vocht aan de hoornlaag, waardoor deze droger aanvoelt. Zeker wanneer men van nature weinig talg aanmaakt of de huid (zeer) droog of eczematisch is, kan DHA de huid tijdelijk extra droog maken. Meestal bevatten de tanning producten ook weinig tot geen actieve werkstoffen om uitdroging tegen te gaan. Dit komt omdat er maar weinig ingrediënten goed samengaan met DHA. Neem bijvoorbeeld peptiden. Omdat peptiden bestaan uit aminozuren, worden zij bruin gekleurd door de DHA en verliest het product zijn effectiviteit. Dit is de reden waarom Salonnepro gekozen heeft voor Tanning Drops, welke je mengt met jouw favoriete huidverzorgingsproduct vóór de applicatie. Op deze manier kun je toch de ingrediënten gebruiken die jouw huid nodig heeft. Een ander unieke eigenschap van de Tanning Drops is het feit dat de druppels ook met olie gemengd kunnen worden.

Hoe kun je uitdroging tegengaan?

Wanneer je snel last hebt van een (zeer) droge huid, is het aan te raden om de Tanning Drops te mengen met een olie. Dit zorgt er voor dat de huid gedurende de Maillardreactie minder droog wordt. Ook in de dagen na het gebruik van een tanning product met DHA is het raadzaam om de huid heel goed te verzorgen en producten te gebruiken die de huid soepel en wat vetter houden. Vergeet ook het vochtgehalte niet: gebruik in de dagen na het bruinen producten die gericht zijn op het herstellen van de vochtbalans (denk aan een moisturizer of serum met hyaluronzuur). Het is dus belangrijk om te beseffen dat de huid echt extra verzorging en aandacht nodig heeft wanneer je een tanning product gebruikt, vanaf de applicatie tot minimaal 72 uur daarna.

DHA en zwangerschap

Studies hebben aangetoond dat DHA op de huid geen contra-indicatie is gedurende zwangerschap of wanneer borstvoeding gegeven wordt. Spray tans (waarbij het product verneveld wordt) worden wel afgeraden tijdens zwangerschap. De reden hiervoor is het inhaleren van de stoffen en de onbekende effecten hiervan op de ongeboren baby. Het gebruik van een tanning product tijdens de zwangerschap kan er wel voor zorgen dat de huid anders reageert dan voorheen (donkerder, lichter of een meer vlekkerig resultaat) vanwege de veranderde hormoonhuishouding.